sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Pesukonehuovutetut hanskat

Olen tehnyt useammankin parin hanskoja pesukoneella huovuttaen. Ensin hanskoista tehdään todella suuret ja sitten ne laitetaan pesukoneeseen normaalin pyykin sekaan. Olen laittanut hanskan sisään pienen muovipussin, jotta se ei huovu kiinni sisältä itseensä. Pesun jälkeen hanskat muotoillaan ja annetaan kuivua. Novitan lanka huopanen huopui helposti kiinni itseensä, varsinkin peukalo, mutta sitä lankaa en ole enää myynnissä nähnytkään. Alkuperäinen ohje oli juuri huopasen vyötteessä. Sitten Novitalla oli huopuvaa moniväristä lankaa nimeltä puro, joka myös näyttää jo loppuneen kaupoista. Tilalle on tullut joki, joka on hyvin samanlainen kuin aiemmin puro. Niistä löytyy muutama erilainen värivaihtoehto, yksivärisiä ja monivärisiä. (novita joki langat) Keriä ostaessa kannattaa valita saman erän lankakerät, jotta pareista tulisi vähänkään samanlaiset. On vaikeaa saada aivan samanlaiset pareista, mutta mielestäni pieni ero ei haittaa, se on vain merkki käsityöstä ja tekee työstä uniikin.

Novitan joki lanka, väri kirjava liila petrooli, ennen huovutusta

Edelliset huovutuksen jälkeen
Näihin hanskoihin oli toiveena pitkät varret ja siinä taisin onnistua.

Ohje:
Alkuperäinen suunnittelija: Anne-Maija Immonen, muokannut Taija Antola
Koko: lapsi-nainen-mies
Tarvikkeet: Novita joki lankaa 100-150-200g (riippuen myös varren pituudesta)
Puikot: nro 8
Neulo näin: Luo 36-40-44 silmukkaa ja jaa puikoille 9-10-11 kullekin. Neulo ensimmäinen kierros nurin ja jatka sileää oikeaa neuletta suljettuna neuleena. Kun työn korkeus on vähintään 15-18-21 cm, merkitse peukalon paikka, varsi saa olla 5-10 cm pidempikin. Neulo puikon alussa 1s, sitten 7-8-8 s erivärisellä langalla. Siirrä neulotut silmukat takaisin neulottavana olevalle puikolle ja neulo kierros loppuun. Kun työn korkeus on peukalosta mitattuna 18-20-22 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon alussa kavennus: nosta 1 s, neulo 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee kavennukset joka kierroksella kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi, kiristä kärki kiinni. Päätä lanka hyvin. Peukalo: poista merkkilanka ja poimi silmukat 3 puikolle. Poimi peukalon molemmista sivuista 1 lisäsilmukka. Työssä on 15-17-17 s. Kun peukalon pituus on 9-11-13 cm, aloita kavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka hyvin. Neulo toinen hanska edellisen peilikuvaksi.
Viimeistely: Huovuta lapaset pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa 40 asteessa ja tavallista pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä, kuten pari pyyheliinaa. Varo täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa lanka voi huopua eri tavalla. Ennen kuin laitat lapaset pesukoneeseen, laita esim. pakastepussi lapasten sisään, myös peukaloon, jotta lapanen ei huovu kiinni. Pesun jälkeen lapaset ovat epämääräisen näköiset möykyt, mutta ne pitää muotoilla oikeisiin mittasuhteisiinvoimakkaasti vetämällä ja käsissä muotoilemalla. Jos lapaset ovat liian isot, voi pesukäsittelyn toistaa uudestaan. Valmiiden lapasten pesu 30 asteen villapesussa.

Siinä perus runko näille lapasille, siitä sitten vaan muokkaamaan omaan käteen sopivat!

-Taijeli-

Sukkia ja säärystimiä

Omien lampaiden villasta kehrättyä lankaa löytyy keräkaupalla (aiemmin on kuvaakin siitä), mutta ei vain tiedä mitä niistä kaikesta tekisi. Villasukkiin se on liian heikkoa, kantapään kohta kuluu äkkiä puhki, hanskoihin ja kaulaliinoihin se on liian kutittavaista. Noh, päädyin tekemään joogasukat, säärystimet ja vauvan junasukat. Joogasukat ovat kivat töissä, kun lämmittävät, mutta ei ole liukkaat ja kestävät paremmin, kun ei ole kantapään alla laisinkaan lankaa. Joogasukkiin otin ohjeen Drops Designin sivuilta. Sukat on muokattu tästä ohjeesta: Raja by DROPS Design. Tein varresta pidemmän ja pohkeen alla tein kavennuksia, jotta sukasta tuli istuvampi, sekä taakse keskelle tullut nurjan palkin kavennus on kiva yksityiskohta. Lisäksi kavensin kuvion reunalta huomaamattomammin.


Lisäksi tein samalla kuviolla yhdet tavalliset säärystimet joululahjaksi.

Junasukkia olen tehnyt ennenkin. Netistä löytyy ohjeita muutamiakin, kun laittaa hakusanaksi junasukat. Useimmat ovat vauvojen kokoa. Niistä olen soveltanut itsellenikin sopivat. Junasukat pysyvät hyvin jalassa ja siksi ovat suosittuja juuri lasten käyttöön. Näihin lasten sukkiin oli toiveena hyvin pitkät varret.


Ja vielä viimeisimmät tekemäni sukat, converse-sukat. Pikkupojan toiveena oli mustat sukat ja ehdotin, että ne voisivat olla nauhalliset, tennarin näköiset, siitähän poika innostui ja lupasin tehdä sellaiset hänelle. Niihinkin löytyy netistä ohjeita monenlaisia. Itse tein ihan perus mustat sukat ja kärkikavennuksien osan valkoisella. Sitten virkkasin nauhoille kaitaleet, joihin ne on helppo pujottaa. Toki voi ihan noukkia sukan päällineuloksestakin langan ja kiertää sieltä, mutta halusin hieman eroa tavallisiin sukkiin ja tämä oli kohtalaisen yksinkertainen ja nopea toteuttaa. Osaan sukista on virkattu myös pohja valkoisella, mutta sitä en nyt nähnyt tarpeelliseksi. Converseista tuttu ympyrämerkki tietysti piti virkata nilkan sisäsivulle. Siihen tähti keskelle ja mustalla reunaan raita, jonka pistoilla neuloin neulan kanssa merkit kiinni sukkaan. Narut voi tehdä virkkaamalla ketjusilmukoita tai ostamalla valmiit narut, valitsin oikeat narut, koska se on mielestäni aidomman näköinen. Ostin 50cm narut, olisivat voineet olla vielä hieman pidemmätkin.


Anoppi haastoi sukkakalenterin myötä tekemään joka kuukausi yhdet sukat. Katsotaan innostunko ja riittääkö into koko vuodeksi. Tässäpä ainakin tammikuun sukat tuli jo tehtyä :D

Hyvää alkanutta vuotta 2016!

-Taijeli-